Postkasser i den gamle mineby Madrid som vi besøger dag 2.
Rundrejsens program dag-for-dag
Dag 1. København - Albuquerque
Tirsdag d. 9. september: Fly fra Kastrup til Albuquerque i staten New Mexico med flyskift undervejs. Ankomst til Albuquerque om på aftenen. Hotellet ligger i gå afstand fra lufthavnen
Dag 2. Albuquerque - Santa Fe.
Vi kører ad små veje til den gamle diligenceby Santa Fe og passerer den hillbilly-agtige forladte mineby Madrid undervejs. Vi skal også lige udforske et spændende felt med helleristninger, før vi når frem til Santa Fe, hvor der er meget at se på - også mange spændende forretninger og kunstgallerier. Santa Fe blev grundlagt allerede i det 16. århundrede af spanske opdagelsesrejsende, der var ude for at lede efter “De syv byer af guld.” Indtil midten af det 19.århundrede var byen den sidste udpost før Det vilde Vesten.
Helleristninger nær Santa Fe viser bl. a. den gamle indianer guddom Kokopelli med fløjte.
Taos Pueblo er en ældgammel indianer bebyggelse - som stadig er beboet.
3. dag. Santa Fe - Taos
Efter morgenmad sætter vi kursen mod nord og følger Rio Grande floden frem til byen Taos (hvorfra Mc-Cloud kom). I indianer-puebloen i Taos ser vi et helt fantastisk bygningsværk, som hævdes at være op mod 1000 år gammelt. Det store hus er bygget af muddersten og strå (adobe) og det må jævnligt repareres, når det har regnet.
4. dag. Taos - Durango
Fra Taos passerer vi over en vældig steppe og over en bjergkæde klædt i fantastiske efterårsfarver. Vi ser resterne af en veludviklet 800 år gammel anasazi-by i Aztec, der ligger ved statsgrænsen mellem New Mexico og Colorado.
Sidst på eftermiddagen er vi fremme i Durango. Byen ligger i enestående naturomgivelser ved San Juan bjergene og den har i høj grad bibeholdt præget af forsyningssted for Vestens garvede mandfolk. I dag er der dog nok flere asfaltcowboys blandt de besøgende end cowboys af den gode, gamle slags.
I slutningen af 1800 tallet anlagde man på rekordtid et togspor fra Durango til sølvminerne i Silverton. I dag er damptoget en kolossal turistattraktion og der er indspillet adskillige film med banen som vigtig aktør.
5. dag. Durango
Fri dag i Durango. Her er der mulighed for at opleve en helt fantastisk bjergtur med damptoget fra Durango til minebyen Silverton. (Denne togtur er ikke inkluderet i rejsen pris). Byen rummer også en række herlige butikker, hvor man kan få bragt sit western-udstyr a jour.
800 år gammel anasazi by i Mesa Verde bjergene.
6. dag. Durango - Cortez
Ved middagstid fortsætter vi rejsen, idet vi kører til Mesa Verde nationalparken, der ligger en lille time fra Durango. Her fører vejen os over nogle flotte bjergmassiver frem til nogle af de mest imponerende pueblo-indianer ruiner i Amerika. Under et vældigt overhængende klippeparti opførte anasazi-indianerne for op mod 1000 år siden en hel by af tilhuggede sten. Her levede de indtil slutningen af det 13. århundrede, hvor byen blev forladt - formodentlig efter en årelang tørkeperiode, der forvandlede deres majsmarker til afsvedent ørkenland.
Anasazi-kulturen var højt udviklet og dominerede en betragtelig del af det sydvestlige USA. Velanlagte vejsystemer forbandt de forskellige anasazi-byer, og man handlede med folkeslag langt ned i Mexico og dybt ind i det centrale USA. I kulturens sidste fase forskansede indianerne sig i svært tilgængelige byer og huse, som de byggede i huler og på
klippefremspring på næsten lodrette bjergskråninger. De fredelige indianere var åbenbart udsat for mange angreb fra krigeriske stammer, som i stigende grad forpestede livet for anasazi-folket. Disse overgreb kan have været en medvirkende årsag til anasazi-kulturens sammenbrud.
Ingen ved, hvor folket blev af efter udslettelsen omkring år 1300, men en historiker har fremsat den teori, at de drog mod syd og grundlagde aztekernes rige i Mexico.
Efter en meget spændende dag når vi ved solnedgangstid frem til den lille by Cortez.
7. dag. Cortez - 2. Mesa
Fra Cortez fortsætter vi ind i Navajo-reservatet, hvor vi efter ca. 1 1/2 time når “Four Corners” - stedet, hvor staterne New Mexico, Colorado, Utah og Arizona mødes. Her er der et lille indianermarked, hvor man kan købe smykker, keramik og f. eks. “drømmefang-ere”, som kun lader gode drømme slippe igennem til nattelejet.
Herfra videre til Canyon de Chelly, der er en dyb bjergkløft med vældige, lodrette bjergvægge. Udsigten ned over denne canyon er mindst lige så imponerende som Grand Canyons panorama. Bjergvæggene er dybt røde og orange, og de er helt lodrette. Det ser nærmest ud som om kløften er skåret ud af grundfjeldet med en gigantisk kniv.
Efter frokost i Chinle kører vi til Hopi-reservatet og sidst på eftermiddagen er vi nået frem til bjergplateauet Mesa 2, hvor en af hopi-indianernes byer ligger.
Hopi-folket har den mest uspolerede indianer-kultur i USA, idet de helt op til vor tid har været meget afvisende over for den hvide mands kultur. Flere byer har endnu ikke fået rindende vand og strøm indlagt og besøgende har kun begrænset adgang til byerne. Det er helt forbudt at fotografere byerne og indianernes danse, ja man må ikke engang lave skitser eller optage lyd fra stedet. Nu og da kan man være heldig at komme på et tidspunkt, hvor de f. eks. danser kachina-danse - og det er en enestående oplevelse. Ofte involverer dansene flere landsbyer og de varer adskillige dage. Dansene opføres ikke for turisternes skyld, det er ægte, religiøse aktiviteter, og det er no-get af det mest fremmedartede og imponerende man kan opleve på denne jordklode.
Denne nat bor vi på et hotel på et kulturcenter, som hopierne driver.
Grand Canyon. Der er ca. 30 km. tværs over her.
8. dag. Mesa 2 - Sedona.
Vi kører fra Hopiland frem til Grand Canyon, hvor vi stopper nogle gange ved udsigtspunkter på sydsiden. Den 10 - 30 km. brede og op mod 2 km. dybe kløft er en naturoplevelse helt i særklasse. Husk vidvinkeloptik til kameraet !
Fra Grand Canyon går ruten syd over forbi San Francisco bjergene, hvor hopierne mener, at deres kachina-guder holder til, når de ikke er nede i landsbyerne hos indianerne. Vi kører gennem Flagstaff og ned i Oak Creek kløften - ned til bjergbyen Sedona, der uden for enhver tvivl er en af de smukkest beliggende byer i USA.
I bjergene ved Sedona er der i tidens løb optaget et væld af biograf- og TV-film. De knortede, røde bjergmassiver har inspireret mennesker i årtusinder og lang tid før den hvide mand kom til Sedona, var bjergene et vigtigt helligsted for indianere i området.
I dag er byen et samlingssted for kunstnere og forfattere fra hele USA. Der findes også flere “medicinhjul” i området, dvs. stenkredse som bruges af folk, der dyrker indianernes magi og gamle natur-religion.
9. dag. Sedona
Vi tager på morgenmeditation til et medicinhjul i bjergene nær Sedona.
Om eftermiddagen tager vi på udflugt i det naturskønne område.
10. dag. Sedona
Om formiddagen kører vi til et meget stemningsfuldt kapel i bjergene ved Sedona. Blandt kirkearkitekter regnes denne bygning for at være en af de mest enkle og stemningsfulde i verden - på linje med f. eks. Tempelkirken i Helsinki.
Eftermiddagen er fri.
Cathedral Rock ved Sedona