USA Sydvest


Indianernes univers

​New Mexico, Colorado og Arizona

2025: 9. - 22. september. Kr. 23.975.

Fra den gamle diligence-udpost Santa Fe til westernbyen Durango, hvor den gamle smalspors bane fører op til sølvminenbyen Silverton. Fra anasazi-folkets fabelagtige stenhuse i de lodrette klippevægge til de røde bjerge i Sedona. Fra Grand Canyon til verdens største bevarede krater fra et meteor-nedslag. Dette er en rundrejse til nogle af de mest spændende og naturskønne områder i Det Vilde Vesten.


Det er også en rejse til guldgraverbyer og gennem hopi- og navajo-indianernes land. En rejse, hvor vi lærer om den gamle tro, om de hellige kivaer og medicinhjul og om "De syv byer af guld", som de spanske conquistadorer ledte efter. I slutningen af det 19. århundrede blev byerne opdaget i Mesa Verde bjergene i Colorado. Det er fantastiske fæstningsbyer - bygget ind i lodrette fjeldvægge af en kultur, der forsvandt på mystik vis for 700 år siden.

Rejseleder: Klaus Aarsleff


OBS! Turen køres i to eller tre mini-vans med plads til fem passagerer og en chauffør i hver vogn. Klaus Aarsleff er chauffør i forreste vogn, mens en eller to deltagere er chauffør i vogn 2 og eventuel vogn 3. Hjælpechauffører får en rabat på 2.000 kr. på rejsens pris.

Postkasser i den gamle mineby Madrid som vi besøger dag 2.

Rundrejsens program dag-for-dag


Dag 1. København - Albuquerque

Tirsdag d. 9. september: Fly fra Kastrup til Albuquerque i staten New Mexico med flyskift undervejs. Ankomst til Albuquerque om på aftenen. Hotellet ligger i gå afstand fra lufthavnen

​​

Dag 2. Albuquerque - Santa Fe.

Vi kører ad små veje til den gamle diligenceby Santa Fe og passerer den hillbilly-agtige forladte mineby Madrid undervejs. Vi skal også lige udforske et spændende felt med helleristninger, før vi når frem til Santa Fe, hvor der er meget at se på - også mange spændende forretninger og kunstgallerier. Santa Fe blev grundlagt allerede i det 16. århundrede af spanske opdagelsesrejsende, der var ude for at lede efter “De syv byer af guld.” Indtil midten af det 19.århundrede var byen den sidste udpost før Det vilde Vesten.

​Helleristninger nær Santa Fe viser bl. a. den gamle indianer guddom Kokopelli med fløjte.


Taos Pueblo er en ældgammel indianer bebyggelse - som stadig er beboet.

3. dag. Santa Fe - Taos

Efter morgenmad sætter vi kursen mod nord og følger Rio Grande floden frem til byen Taos (hvorfra Mc-Cloud kom). I indianer-puebloen i Taos ser vi et helt fantastisk bygningsværk, som hævdes at være op mod 1000 år gammelt. Det store hus er bygget af muddersten og strå (adobe) og det må jævnligt repareres, når det har regnet.

4. dag. Taos - Durango

Fra Taos passerer vi over en vældig steppe og over en bjergkæde klædt i fantastiske efterårsfarver. Vi ser resterne af en veludviklet 800 år gammel anasazi-by i Aztec, der ligger ved statsgrænsen mellem New Mexico og Colorado.

Sidst på eftermiddagen er vi fremme i Durango. Byen ligger i enestående naturomgivelser ved San Juan bjergene og den har i høj grad bibeholdt præget af forsyningssted for Vestens garvede mandfolk. I dag er der dog nok flere asfaltcowboys blandt de besøgende end cowboys af den gode, gamle slags.


I slutningen af 1800 tallet anlagde man på rekordtid et togspor fra Durango til sølvminerne i Silverton. I dag er damptoget en kolossal turistattraktion og der er indspillet adskillige film med banen som vigtig aktør.

5. dag. Durango

Fri dag i Durango. Her er der mulighed for at opleve en helt fantastisk bjergtur med damptoget fra Durango til minebyen Silverton. (Denne togtur er ikke inkluderet i rejsen pris). Byen rummer også en række herlige butikker, hvor man kan få bragt sit western-udstyr a jour.

800 år gammel anasazi by i Mesa Verde bjergene.

6. dag. Durango - Cortez

Ved middagstid fortsætter vi rejsen, idet vi kører til Mesa Verde nationalparken, der ligger en lille time fra Durango. Her fører vejen os over nogle flotte bjergmassiver frem til nogle af de mest imponerende pueblo-indianer ruiner i Amerika. Under et vældigt overhængende klippeparti opførte anasazi-indianerne for op mod 1000 år siden en hel by af tilhuggede sten. Her levede de indtil slutningen af det 13. århundrede, hvor byen blev forladt - formodentlig efter en årelang tørkeperiode, der forvandlede deres majsmarker til afsvedent ørkenland.

     Anasazi-kulturen var højt udviklet og dominerede en betragtelig del af det sydvestlige USA. Velanlagte vejsystemer forbandt de forskellige anasazi-byer, og man handlede med folkeslag langt ned i Mexico og dybt ind i det centrale USA. I kulturens sidste fase forskansede indianerne sig i svært tilgængelige byer og huse, som de byggede i huler og på 

​klippefremspring på næsten lodrette bjergskråninger. De fredelige indianere var åbenbart udsat for mange angreb fra krigeriske stammer, som i stigende grad forpestede livet for anasazi-folket. Disse overgreb kan have været en medvirkende årsag til anasazi-kulturens sammenbrud.

     Ingen ved, hvor folket blev af efter udslettelsen omkring år 1300, men en historiker har fremsat den teori, at de drog mod syd og grundlagde aztekernes rige i Mexico.

     Efter en meget spændende dag når vi ved solnedgangstid frem til den lille by Cortez.

7. dag. Cortez - 2. Mesa

Fra Cortez fortsætter vi ind i Navajo-reservatet, hvor vi efter ca. 1 1/2 time når “Four Corners” - stedet, hvor staterne New Mexico, Colorado, Utah og Arizona mødes. Her er der et lille indianermarked, hvor man kan købe smykker, keramik og f. eks. “drømmefang-ere”, som kun lader gode drømme slippe igennem til nattelejet.

     Herfra videre til Canyon de Chelly, der er en dyb bjergkløft med vældige, lodrette bjergvægge. Udsigten ned over denne canyon er mindst lige så imponerende som Grand Canyons panorama. Bjergvæggene er dybt røde og orange, og de er helt lodrette. Det ser nærmest ud som om kløften er skåret ud af grundfjeldet med en gigantisk kniv.

     Efter frokost i Chinle kører vi til Hopi-reservatet og sidst på eftermiddagen er vi nået frem til bjergplateauet Mesa 2, hvor en af hopi-indianernes byer ligger.

     Hopi-folket har den mest uspolerede indianer-kultur i USA, idet de helt op til vor tid har været meget afvisende over for den hvide mands kultur. Flere byer har endnu ikke fået rindende vand og strøm indlagt og besøgende har kun begrænset adgang til byerne. Det er helt forbudt at fotografere byerne og indianernes danse, ja man må ikke engang lave skitser eller optage lyd fra stedet. Nu og da kan man være heldig at komme på et tidspunkt, hvor de f. eks. danser kachina-danse - og det er en enestående oplevelse. Ofte involverer dansene flere landsbyer og de varer adskillige dage. Dansene opføres ikke for turisternes skyld, det er ægte, religiøse aktiviteter, og det er no-get af det mest fremmedartede og imponerende man kan opleve på denne jordklode.

     Denne nat bor vi på et hotel på et kulturcenter, som hopierne driver.

Grand Canyon. Der er ca. 30 km. tværs over her.

8. dag. Mesa 2 - Sedona.

Vi kører fra Hopiland frem til Grand Canyon, hvor vi stopper nogle gange ved udsigtspunkter på sydsiden. Den 10 - 30 km. brede og op mod 2 km. dybe kløft er en naturoplevelse helt i særklasse. Husk vidvinkeloptik til kameraet !

     Fra Grand Canyon går ruten syd over forbi San Francisco bjergene, hvor hopierne mener, at deres kachina-guder holder til, når de ikke er nede i landsbyerne hos indianerne. Vi kører gennem Flagstaff og ned i Oak Creek kløften - ned til bjergbyen Sedona, der uden for enhver tvivl er en af de smukkest beliggende byer i USA.

     I bjergene ved Sedona er der i tidens løb optaget et væld af biograf- og TV-film. De knortede, røde bjergmassiver har inspireret mennesker i årtusinder og lang tid før den hvide mand kom til Sedona, var bjergene et vigtigt helligsted for indianere i området.

     I dag er byen et samlingssted for kunstnere og forfattere fra hele USA. Der findes også flere “medicinhjul” i området, dvs. stenkredse som bruges af folk, der dyrker indianernes magi og gamle natur-religion.

9. dag. Sedona

Vi tager på morgenmeditation til et medicinhjul i bjergene nær Sedona.

Om eftermiddagen tager vi på udflugt i det naturskønne område.

10. dag. Sedona

Om formiddagen kører vi til et meget stemningsfuldt kapel i bjergene ved Sedona. Blandt kirkearkitekter regnes denne bygning for at være en af de mest enkle og stemningsfulde i verden - på linje med f. eks. Tempelkirken i Helsinki.

Eftermiddagen er fri.

​ 

sedona-arizona-680

Cathedral Rock ved Sedona

Dag 11. Sedona - Window Rock

Vi starter dagen med at køre fra Sedona til et vældigt meteorkrater, der ligger ca. 60 km. øst for Flagstaff. Krateret blev skabt for 49.000 år siden, da et gigantisk meteor ramte ørkenen i Arizona. Ved nedslaget blev der dannet et hul med en diameter på næsten 1,5 km. og en dybde på 175 meter. 300 millioner tons sten og klipper blev sprængt bort ved nedslaget.

     Kraterområdet blev brugt som træningsområde for Apollo astronauterne, og der findes et museum på stedet, som fortæller om stedets geologi og om amerikansk rumfart.

     Fra krateret kører vi ind i nationalparken “Petrified Forest.” I dette område af Arizona findes der masser af forstenet træ, og vi kommer til at se hele træstammer, der i bogstaveligste forstand er hårde som flint. De forstenede træer er i virkeligheden krystal-aftryk af træer, som voksede på stedet for mange millioner år siden.

     Fra “Petrified Forest” fortsætter vi til navajo-indianernes hovedstad Window Rock, der er opkaldt efter en stor klippe med en vældig, naturskabt åbning. Stedet er helligt for indianerne, hvilket måske skyldes den runde åbnings lighed med det hul, hvorfra de første mennesker ifølge indianernes mytologi kom ind i denne verden.

Det kolossale meteorkater ved Flagstaff (bemærk de to turister på stien til venstre).

​​

Store stykker forstenet træ.

Dag 12. Window Rock - Albuquerque

Fra Window Rock kører vi til Gallup, der er en vigtig handelsby for indianere i New Mexico og Arizona. Her kan man bl.a. købe smykker og indianerkunst til fornuftige penge. Man kan også få en ny sadel til hesten eller få taget mål til en cowboyhat.

     Ruten mod Albuquerque fortsætter gennem zuni-indianernes reservat. Zuni-folket er især kendt for deres amulet- og fetichkunst. Disse små trolddomsfigurer har den dag i dag en stor betydning for indianerne, der tror fuldt og fast på deres magi.

     Vi gør holdt ved ”El Morro” klippen, hvor en kilde springer med vand året rundt. Stedet var et vigtigt rastested for de første spanske conquistadorere og for alle nybyggere siden. Mange af disse tidlige besøgende efterlod sig signaturer og anden grafitti på sandstensvæggen.

​     Sidst på dagen er vi fremme i Albuquerque.

13. dag. Albuquerque - Europa

Vi flyver fra Albuquerque til Kastrup med flyskift undervejs i USA og Europa.

14. dag. Ankomst Kastrup ved middagstid.

Pris:

Rejsens pris: Kr. 23.975 pr. person i dobbeltværelse. Denne pris inkluderer al fly- og landtransport, alle afgifter, alle entréer, gode hoteller (turistklasse) med morgenmad. Frokost og aftensmad er ikke inkluderet, men Klaus Aarsleff assi-sterer ved alle måltider - som regel vælger rejsedeltagerne at spise sammen.

Tillæg for eneværelse: Kr. 9.250.

Praktiske oplysninger:

Vi kommer til at rejse i et varmt og tørt klima. Temperaturen vil for det meste svare til en god dansk sommerdag. Om aftenen og natten kan det dog blive køligt i New Mexico og Colorado (vi rejser i højland omkring 2.000 meter over havet). Husk derfor en vindjakke og/eller trøje. Under hele rejsen er der i øvrigt ingen særlige krav til påklædning - afslappet fritidstøj accepteres overalt. Nogle af hotellerne har swimmingpool, så husk evt. også badetøj. Pak venligst i mindre og gerne bløde kufferter, idet vi har forholdsvis begrænset baggageplads i vore vans.

     Ingen vaccinationer er påkrævet.

     Kun morgenmad er inkluderet i rejsens pris. Frokost spises som regel undervejs i dagens program, hvor Klaus Aarsleff finder et fornuftigt spisested. Hver aften foreslår Klaus Aarsleff også en restaurant, hvor vi kan spise aftensmad sammen. Hvis nogle eventuelt har lyst til at spise på egen hånd, er de naturligvis også altid velkomne hertil. Regn med ca. 250 kr. pr. dag til frokost og aftensmad.

     Medbring kontante dollars til lomme- og spisepenge. De fleste restauranter og butikker tager kreditkort - helst Master/VISA (Eurocard) eller American Express. Diners kort er ikke særlig udbredt i USA. Det er som regel hurtigst og lettest at betale med kontanter. Man kan også hæve kontanter i hæveautomater - ganske som herhjemme.

     Husk pas. Visum er ikke nødvendigt. Men en ESTA godkendelse er obligatorisk (fås på nettet - alle gæster vil få nærmere oplysning om dette).

     Bemærk: Det amerikanske el-net er baseret på 110 volt og man bruger stik med to små, flade poler. Husk derfor en adapter.

Litteratur:

Insight Guides: American Southwest, (En glimrende guidebog, der netop dækker det område, vi rejser i, og som også fortæller om indianerne, deres historie og mytologi. Denne guidebog kan købes i større boglader med rejsebøger - f. eks. Politikens “Boghallen” ved Rådhuspladsen).

Politikens Insight Guides: Rejsen rundt i USA. Politikens Forlag 2001.

Frank Waters: Book of the Hopi. Penguin Books 1978.

Cottie Burland: North American Indian Mythology. Paul Hamlyn, London 1965.

Gladys A. Reichard: Navaho Religion. Princeton University Press 1977.

Linda Lay Shuler: Kvinden der husker. Samleren 1990 (roman).

Linda Lay Shuler: Ørnens stemme. Samleren 1996 (roman).

Klaus Aarsleff: Pueblo-indianernes verden. Gyldendal Undervisning 2014.

Klaus Aarsleff: Det Vilde Vesten. Gyldendal Undervisning 2014.

Klaus Aarsleff: Det glemte folk. Vesten og østen for Aztlan, Casa Dorada 1996.

- og så er der selvfølgelig de meget hyggelige kriminalromaner af Tony Hillerman hvor helten er navajo-detektiven Jim Chee, der opklarer mord og andre ugerninger i netop de områder, vi kører gennem. De fleste af Hillermans bøger om Jim Chee er oversat til dansk, og biblioteket kan skaffe dem.

Download pdf med hele programmet, rejsebetingelser og bestillingskupon:

Download rejsens program som pdf fil. Tryk her.

Velkommen!

Vores klode byder på mange spændende og forunderlige oplevelser: Vældige natur-

panoramaer, ældgamle kultur-

minder, fantastiske bygnings-

værker og fjerne og eksotiske

himmelstrøg.

Du kan begynde næste

afsnit af din livsrejse her...

Klaus Aarsleff,

forfatter og rejseleder​

_____________________________

​​

Læs rejsens betingelser

bl. a. om kurs- og brændstoftillæg

Læs "Almindelige rejsebetingelser" ved at trykke her.

​Trønningevej 14 C | 4520 Svinninge | Telefon: 30 70 90 75 | E-mail: dorada@post7.tele.dk

Medlem af Rejsegarantifonden nr. 2620

RUNDREJSER

Overalt på kloden – til enestående

og gådefulde lokaliteter.

Bøger

Titler af Klaus Aarsleff

Rejser, myter, fortidsgåder...